Wat is het project ‘Walraven’?

Sinds een klein jaar ben ik nu bezig met het schrijven van een nieuwe roman, onder de werktitel ‘Wijsheid, Woede & Walraven’. Mensen die mij al langere tijd kennen, weten dat ik graag naast mijn werk en geschiedenis-gerelateerde projecten ruimte wil bieden aan mijn creatieve kant door middel van schrijven, dichten, schetsen en schilderen. Maar tot op heden ben ik altijd erg gereserveerd gebleven op dit vlak.

Nu mijn eerste volwaardige roman serieuze vormen begint aan te nemen en mensen mij steeds vaker hier naar vragen, wil ik echter graag meer naar buiten treden over het creatieve proces en de laatste ontwikkelingen omtrent dit boek – in de hoop anderen te inspireren en wellicht enige lering en vermaak te verschaffen. Via deze subsecties van de website zal ik jullie daarom zo nu en dan hierover blijven berichten.

Wie of wat is Walraven?
De eerste schets van dit verhaal ontstond in de periode 2013-2015, tijdens mijn masterstudie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Hiervoor – ten tijden van mijn docentenopleiding in Sittard – schreef ik vooral korte verhalen op basis van historische of fantasierijke thema’s. Echter, dankzij mijn nieuwe start in het bruisende studentenleven van Nijmegen werd ik geprikkeld om de bekende wegen voor eens en altijd achter me te laten. Ik wilde graag een moderne novelle schrijven in een contemporaine setting met veel aandacht voor menselijke relaties en emoties, maar dat zonder mijn persoonlijke stijl volledig achter me te laten.

Mijn eerste vlagen van inspiratie vloeiden voort uit een cocktail van bekende romans, zoals F. Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby (1925), Victor Hugo’s Les Misérables (1882) en de werken van sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) en mijn scriptieonderzoek, een case study naar de opkomst van les petites religions tijdens de fin de siècle-periode (ca. 1890-1914) (lees ook). Bekende historische figuren uit deze beweging, zoals Aleister Crowley (1875-1947) en Helena Blavatsky (1831-1891), vermengden met karaktertrekjes van de literaire helden en vormden samen de basis van een van mijn hoofdpersonages: Alexander Walraven – waar het manuscript uiteindelijk naar vernoemd is.

Alexander Walraven is een zesdejaars rechtenstudent die op zoek is naar spirituele verlichting en zingeving in zijn materialistische bestaan. Net als de 19e-eeuwse theosofen vond hij zijn antwoorden in eeuwenoude religies, mythes en occultisme. Wanneer Falko Godefroy, een geschiedenisstudent die kampt met zijn studie en liefdesverdriet, Walraven leert kennen, weet deze nieuwe levensvisie hem te fascineren. Samen raken zij verwikkeld in een complot vol moord, seks en drugsmisbruik, waarin de grenzen tussen realiteit en fictie langzaam vervagen.

Goede ideeën moeten rijpen
Uit deze eerste brainstormsessies, die zeker niet zonder de hulp van een aantal goede vrienden en collega-auteurs hadden kunnen plaatsvinden, kwamen de eerste contouren van mijn boek te voorschijn. Ik schreef drie volwaardige hoofdstukken en een collectie losse scenes, maar toen was plots de koek op. Mijn academische studie, en met name mijn scriptie-onderzoeken, vereiste mijn aandacht en ik heb op dat moment mijn andere schrijfprojecten tijdelijk aan de kant gezet.

Anderhalf jaar later heb ik dit project weer eens uit het stof getrokken en alles met een kritisch oog herlezen. Ondanks de duidelijk hiaten in het verhaal, sprak het concept ‘Walraven’ mij nog steeds heel erg aan. Ik kreeg meteen inspiratie voor nieuwe plotlijnen en -wendingen en dit gaf mij hernieuwde energie om het schrijven van het manuscript weer terug op te pakken.

Aan het werk met mijn manuscript ‘Wijsheid, Woede & Walraven’ – medio oktober 2017 (foto door J. Huntjens)

Schrijven is herschrijven
Hoewel ik het credo “schrijven is herschrijven” zo vaak heb gehoord van professionele auteurs, wilde ik dit eerst niet geloven. Tot het moment kwam dat ik zelf realiseerde dat herschrijven essentieel was voor de totstandkoming van een beter werk. Toen ik in het najaar van 2016 ‘Walraven’ een nieuwe kans gaf, besloot ik daarom ook alles wat ik tot nu toe had te schrappen en vanaf nul te herstarten.

Alvorens te gaan schrijven, werkte ik het volledige plot in grove lijnen uit. Ik introduceerde nieuwe karakters en subplots om het oorspronkelijke hoofdverhaal te ondersteunen en werkte alles netjes uit in locatiebeschrijvingen en karakterschetsen. Daarna nam ik het toetsenbord ter hand en ging ik met hernieuwde moed van start. Ik sprak met mezelf af in deze fase het herschrijven tot een minimum te beperken. Per hoofdstuk schreef ik eerst het volledige plot uit en lastte ik daarna enige tijd in om dit kleinschalig te editen, totdat ik tevreden was.

Op het moment van schrijven is mijn first draft 80% voltooid (technisch gezien is het inmiddels de tweede draft, maar enfin) en daarmee telt het manuscript nu ongeveer 200.000 woorden. Ik heb gepland binnen drie maanden deze versie 100% af te krijgen. Daarna volgt een periode van maximaal een half jaar waarin ik het manuscript volledig ga editen en laten test-lezen door een beperkte lezersgroep. Het proces van schrijven en herschrijven is dus nog lang niet klaar en zal nog veel voeten in de aarde hebben, maar het zal de kwaliteit van het werk alleen maar ten goede komen.

‘Wijsheid, Woede & Walraven’ is een spannende roman met elementen van thriller, mysterie en fantasy. De komende tijd zal ik jullie via deze weg op de hoogte blijven houden over alle nieuwe ontwikkelingen. Als je naast mijn historische artikelen geïnteresseerd bent in een dergelijk writers blog, kun je deze in het menu terugvinden onder het kopje ‘Nevenactiviteiten > Project Walraven’ (of je klikt hier).

Als je vragen, opmerkingen, tips of adviezen wilt delen of onderdeel wilt uitmaken van de lezersgroep, stuur dan gerust een berichtje. Dank jullie wel voor de aandacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.